| |

Hebzucht

Hebzucht  
 
Op mijn fietstocht met maat Cees hebben we het, als de tegenwind dat ons toestaat, tijd om het over het een en ander te hebben. Een vast agendapunt is de toestand in de wereld. Voor het fietsen hebben we beiden de krant gelezen. Corona was natuurlijk een vast onderwerp. Wat Cees de afgelopen weken was opgevallen waren de artikelen die over hebzucht gingen. Natuurlijk in deze tijd zien we allerlei prachtige initiatieven die laten zien dat we ook wel aan onze medemensen denken. En niet alleen dat. Er zijn ook een hoop mensen die ook echt de handen uit de mouwen steken voor anderen.
 
Ik wil u zijn bloemlezing (voorzien van commentaar) van de afgelopen ‘corona-weken’ over hebzucht niet onthouden. 
| |

Oudere

Wat kunnen we bogen op een rijke woordenschat. Wij die al wat ouder zijn: 'bejaarde', 'oude van dagen', 'AOW-er', 'senior', 'gepensioneerde', 'oudere', lid van een risicogroep', 'kwetsbare' en een van de laatste: 'dor hout'. Wat een rijkdom eigenlijk. Zo'n crisis maakt vindingrijk. 
En we hebben ook nog een aantal organisaties die de belangen van de oudere behartigen. In ieder geval zeggen daar voor op te komen. We kennen de KBO, de PVGE (Vereniging voor senioren), de PCOB, Netwerk Oudere Migranten Brabant. Die in Brabant en landelijk natuurlijk ook nog De Partij voor de Toekomst en 50Plus...
| |

Herinneren door kunst en voorwaarts

Herinneren door kunst en voorwaarts

Vanmorgen was ik met Marlies bij een sobere bijeenkomst bij het Holocaust monument van en door Tine van de Weyer. Beeldend kunstenaar uit onze wijk. Met een vijftiental mensen luisterden we naar celliste Jacqueline Hamelink en de vogels in de bomen van het Vrijheidspark. Een bijeenkomst op 4 mei met een paar honderd Tilburgers zat er niet in. We zullen ons deze derde mei blijven herinneren. En dat herinneren kunnen we via het werk van kunstenaars, zoals Tine.
Net als we ons blijven herinneren hoe we samen de corona-tijd ingingen.
| |

En de provincie dan....

Je hoort er eigenlijk niks meer over tijdens deze corona-crisis. Nog wel over een wethouder van Algemeen Belang uit Oisterwijk die gedeputeerde namens Forum voor Democratie in het nieuwe Brabantse College van GS wil worden en niet meer gepruimd wordt door de meerderheid van de Oisterwijkse gemeenteraad; en nog wel over het beschikbaar stellen van gelden, door het tegenwoordige College van GS, voor cultuur.
Meer horen we ministers en ook burgemeesters. Met name die van de 25 Veiligheidsregio’s. En hun woordvoerder oud CDA-Tweede Kamerlid en huidig burgemeester van Nijmegen. De burgemeesters van de drie Brabantse veiligheidsregio’s hebben op 10 maart afgekondigd dat we geen voetbalwedstrijden meer
| |

Zegeningen tellen!?

Op mijn fietsrondje met Cees vanmorgen (ja, met de nodige afstand) gaat je veel door het hoofd. Op de eerste plaats natuurlijk dat je dat nog kan als 74 jarige. Lekker klooien met de wind. Die de laatste weken nogal te keer gaat. Maar "goed voor de conditie" zullen we maar denken. Ginne meter in de rug vanmorgen. Van voren, links van opzij, rechts van opzij. Meer keuzes waren er niet. Het KNMI heeft ook last van de crisis. Er vliegen minder vliegtuigen die hun gegevens naar het KNMI doorgaven over het weer daarboven en hoe het hier beneden dan zou kunnen zijn. Die windkracht 2 of 3 hebben we met fietsen de afgelopen weken nog niet gehad. Maar wat een gemauw. We zouden toch zegeningen tellen!
| |

Kennis en politieke besluiten

Tsjonge jonge wat komen er allemaal voor vrolijke en minder vrolijke filmpjes voorbij in de mailbox, op de app. En voor Facebookers en Instagrammers zal dat ook wel veel zijn. Maar van die laatste ben ik niet. Appen en mailen is me genoeg.
| |

hPP draait door!

De Wereld draait door hield er mee op. Een tijdperk van 15 jaar werd afgesloten. Chapeau Matthijs!
Langer dan het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) zo'n 400 jaar geleden. 
Werd in 1619 Johan van Oldenbarnevelt een kop kleiner gemaakt, nu, 400 jaar later steekt iets anders de kop op.
En maakt onze hele samenleving een kop kleiner.